HTML

Balázs várnagy naplója

Ez a blog egyetlen - elsőre furcsának tűnő - ötlet körül keringő gondolatok megjelenítése céljából jött létre.

Friss topikok

  • arcsi: Kedves Balázs! Az ötletet nagyon jónak tartom, a megvalósíthatósági tényezőt....hmmmm, itt nem tö... (2012.04.20. 15:55) Vágjunk bele!
  • zaunn1979: az ötlet jó, kíváncsian várom a fejleményeket :) (2012.04.08. 18:32) Egy kis pontosítás

Vágjunk bele!

2012.01.13. 22:13 Kgb007

Úgy döntöttem, hogy nekiállok és leírom egy ötletemet, amit mát jó ideje dédelgetek. Remélem, hogy másoknak is megtetszik és egyszer lesz majd belőle valami. Mielőtt bárki azzal vádolna, hogy nem a saját ötletemet adom elő, jelezni szeretném, hogy az alapja valóban nem a sajátom. Eddig két projektről tudok, amik HASONLÓ céllal futnak. Egy Franciaországban, egy pedig az USA-ban (de azt is franciák csinálják). Mielőtt olvastam volna az amerikai projektről, azt hittem, hogy az általam vázolni kívánt, teljesen kibontakoztatott verzió megvalósításával még nem próbálkozott senki. Ha valaki tud hasonló kezdeményezésről, kérem jelezze felém!

Megpróbálom röviden összefoglalni a dolgot, bár összetettségéből adódóan ez nem egyszerű feladat.

Építsünk várat! - Mi van??? Kérdezni most joggal a kedves olvasó.

Indítsunk útjára egy hosszútávú, fejlesztési projektet, ami munkahelyeket teremt, oktatási lehetőségeket teremt, tudományos kutatási lehetőségeket teremt, új turisztikai célpontot teremt és még rengeteg más pozitív hatása lenne az adott térségre, ahol megvalósításra kerülne.

A kísérleti régészet módszereivel építsünk valahol egy középkori várat, korabeli módszerekkel, korabeli eszközökkel, korabeli anyagokból. Az ötlet ezen részére vonatkozik a korábban már említett megjegyzésem, vagyis hogy a világban már két hasonló projekt is fut. Csakhogy én ezt a gondolatot egy kissé továbbvinném.

Építsük meg a "várhoz tartozó" falut is! Természetesen ezt is autentikus anyagok, eszközök és módszerek alkalmazásával.

Vigyünk életet ebbe a faluba! Népesítsük be olyan mesterségek képviselőivel, amely mesterségek az adott korban is léteztek. Legyenek ott kovácsok, pékek, kötélverők, ácsok, fazekasok. Természetesen még rengeteg foglalkozás képviseltethetné magát.

Az ipar mellett a mezőgazdaság is megjelenhetne. Termeszthetnének őshonos növényeket és tarthatnának őshonos állatfajtákat. Majd ezeket feldolgozva, készíthetnének mindenféle BIO terméket. Hiszen ha a középkori mezőgazdasági módszereket alkalmazzák, akkor BIO termesztést végeznek.

Az egész egy nagy múzeumra vagy skanzenre hasonlítana. Belépődíj fejében a látogatók körbejárhatják a falut. Megnézhetik a mestereket ahogy dolgoznak. Vásárolhatnának az elkészült termékekből. Kézműves foglalkozások keretében maguk is kipróbálhatnák a szakma alapvető fogásait. Természetesen meglátogathatnák az épülő várat is.

Ez nem csak egy kellemes hétvégi kirándulás lenne sok látnivalóval (hiszen középkori hangulatot itt is talál az ember - bár az inkább egy középkori Disneyland), hanem egyben egy komoly ismeretterjesztő előadás is, rengeteg hiteles információval.

Kérem, hogy ha valaki megtisztel azzal, hogy elolvassa az irományom, tegye meg, hogy egy komment formájában jelezze felém a véleményét!

Folyt. köv.

1 komment

Címkék: ötlet vidékfejlesztés munkahely teremtés várépítés kísérleti régészet

A bejegyzés trackback címe:

https://comesblasius.blog.hu/api/trackback/id/tr23543679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arcsi 2012.04.20. 15:55:02

Kedves Balázs!

Az ötletet nagyon jónak tartom, a megvalósíthatósági tényezőt....hmmmm, itt nem tölünk nyugatra elképzelhetőnek tartom.
Egyébként vannak szerte európában ilyen, az ötlethez nagyon hasonlító kis helyek.
Mindenesetre számíthatsz rám, már ami a résészethez kapcsolódó részét illeti a dolognak.
Üdv: K Pityu
süti beállítások módosítása